Gemeenten, stop misbruik Bibob-wet!

dinsdag 10 juni 2008 14:42

De Bibob-wet is als een scheermes in de hand van een kind. De wet, niet te verwarren met het gelijknamige kapsel, is bedoeld om de georganiseerde misdaad via het bestuursrecht aan te pakken, maar moet niet te lichtvaardig worden toegepast. De gedupeerden kunnen weliswaar in beroep, maar hun naam is ook in het geval van ‘vrijspraak’ voorgoed bezoedeld.

Met een beroep op de Bibob veegt de gemeente Amsterdam in rap tempo de Wallen en omgeving schoon. Malafide exploitanten moeten de tent sluiten of worden bij gebrek aan hard bewijs uitgekocht.

Seksclub Yab Yum bijvoorbeeld is gesloten, de gewezen pornoboer ‘Dikke’ Charles Geerts heeft in ruil voor een miljoenenbedrag een groot aantal ‘ramen’ opgedoekt.

Prima, natuurlijk.

Zware tijden
Sommige gemeenten lijker echter roomser dan de paus. Zo wil Haarlem grand-café Brinkmann sluiten, een bekende horecagelegenheid aan de Grote Markt. De eigenaar zou zijn personeel op grote schaal zwart betalen. Als dat voor de rechter een legitiem criterium voor sluiting is, wachten de horecabazen in Nederland nog zware tijden.

In het geval van ‘sekstheater’ Casa Rosso vindt Amsterdam financiering in een grijs verleden door ‘Dikke Charles’ reden voor sluiting. Het beroep loopt nog, maar ik schreef al eerder dat sluiting mij niet terecht lijkt.

De Gelderse gemeente Ubbergen maakt er helemaal een potje van. Hoteleigenaar Chris Luken krijgt volgens De Telegraaf geen horecavergunning omdat hij over onvoldoende ‘sociale hygiëne’ beschikt. Reden: hij is twee keer gepakt voor te hard rijden en heeft in 2005 zijn appartement tegen de regels laten schilderen door twee via een uitzendbureau ingehuurde Polen.

Acceptabel
Dat heeft toch niets met georganiseerde misdaad te maken! En je kunt op grond van deze zaken ook moeilijk volhouden dat Luken niet integer zou zijn.

De gemeente, aldus een geciteerde ambtenaar, dacht het probleem simpel op te lossen ‘door de naam van een andere leidinggevende op de vergunning te zetten’. Hallo?! Vindt de gemeente een stroman van Luken dan wel acceptabel?

Lees eerst eens de regels voor je gaat knippen en scheren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s