Herfkens kost Nederlander 3.800 euro per maand

vrijdag 27 juni 2008

De Nederlandse belastingbetaler moet elke maand 6.000 dollar (3.800 euro) neerleggen zolang minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) niet overgaat tot terugvordering van de huursubsidie aan PvdA’er Eveline Herfkens. Dit heeft te maken met de zogeheten verjaringstermijn.

Royale appartement
Oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Eveline Herfkens ontving, onterecht, 280.000 dollar aan huursubsidie voor haar royale appartement in New York. Het geld werd gestort door het ministerie van Buitenlandse Zaken toen Herfkens werkzaam was bij de VN.

Door een verjaringstermijn van vijf jaar hoeft de voormalige PvdA-bewindsvrouw voor Ontwikkelingssamenwerking nu al niets meer terug te betalen over de vergoedingen die zij eind 2002 en in de eerste helft van 2003 kreeg. Dat komt neer op een verliespost van 48.000 dollar.

Terugvorderen
Dat betekent dat Verhagen iedere maand 6.000 dollar minder terug kan vorderen van Herfkens, die overigens überhaupt niet van plan is om het geld terug te betalen, ook al willen de Tweede Kamer en Verhagen dat wel.

Advocaat Roger van Dijk, die zich heeft gestort op de zaak, zegt in De Telegraaf dat Verhagen dit gemakkelijk had kunnen voorkomen met een zogeheten ‘stuitingsbrief’, die de verjaring voorkomt.

Briefje
‘Het eerste wat het ministerie reeds in januari 2008, toen de affaire bekend werd, had moeten doen, was het zenden van zo’n tweeregelig briefje.’

Buitenlandse Zaken wil niet ingaan op de zaak, maar wijst erop dat stuiting alleen in civiele procedures kan en de kwestie rond Herfkens ‘vanuit het ambtenarenrecht wordt benaderd’.

Door Robin van der Kloor

Advertenties

2 Reacties op “Herfkens kost Nederlander 3.800 euro per maand

 1. Verhagen: Herfkens hoeft subsidie niet terug te betalen
  Nederland kan fluiten naar de ten onrechte betaalde huursubsidie aan oud-minister Eveline Herfkens (PvdA). Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) heeft een overeenkomst gesloten met Herfkens, waardoor zij Nederland niets hoeft terug te betalen.
  Geregeld is nu dat Herfkens, die zelf pertinent weigert geld terug te betalen, een jaar lang als
  consultant voor de VN Milleniumcampagne gaat werken voor het symbolische bedrag van
  één dollar. Daarmee is voor Nederland de zaak afgedaan. Verhagen schrijft in een brief aan
  de Tweede Kamer gaat: ‘Ik meen dat mevrouw Herfkens met dit vrijwillige aanbod toont
  dat zij zich serieus rekenschap geeft van de politieke dimensie van de discussie over deze
  kwestie.’

 2. Kamer neemt genoegen met ‘boetedoening’ Herfkens
  donderdag 11 september 2008 21:39

  Een meerderheid van de Tweede Kamer legt zich neer bij het ‘compromis’ dat minister Maxime Verhagen (CDA, Buitenlandse Zaken) heeft gesloten met oud-minister Eveline Herfkens. De PvdA’er hoeft dus niets van de ten onrechte ontvangen huursubsidie terug te betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s