Veel ambassades kunnen dicht

Onderzoek Elsevier: Veel ambassades kunnen dicht

dinsdag 11 november 2008 12:52

Als Nederland niet aan 36, maar aan minder landen ontwikkelingshulp geeft, kunnen zeker vijftien ambassades worden opgeheven. Ook kunnen vertegenwoordigingen bij internationale organisaties worden samengevoegd met ambassades in dezelfde steden.

Nederland heeft een ruim een kwart meer ambassades dan vergelijkbare landen. En het heeft twee keer zoveel vertegenwoordigingen bij internationale organisaties. Het vijf keer grotere Duitsland heeft een diplomatieke dienst nauwelijks groter dan die van Nederland.

Vijftien tot twintig ambassades kunnen dicht als Nederland niet aan 36, maar veel minder landen rechtstreekse ontwikkelingshulp geeft. In andere landen kunnen ambassades vervangen worden door consulaten.

Dat blijkt uit een inventarisatie, die deze week wordt gepubliceerd in het weekblad Elsevier.

6.000 banen
Er zijn op dit moment bijna 6.000 voltijdsbanen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag en op de ambassades en consulaten-generaal in het buitenland. Het ministerie van Financiën ontdekte in een vertrouwelijke rapportage dat de omvang van het diplomatieke apparaat van 1997 tot 2005 met bijna 14 procent is toegenomen.

Financiën deed ook onderzoek naar het diplomatieke apparaat van vergelijkbare landen, zoals Canada, Spanje en Australië. Nederland bleek met 112 ambassades aanzienlijk ruimer bedeeld dan het gemiddelde, dat op 89 bleef steken.

Nederland heeft ook nog eens 19 vertegenwoordigingen bij internationale organisaties, vaak van de Verenigde Naties. Die hebben dan een eigen kantoor in steden waar ook al een Nederlandse ambassade gevestigd is.

Onevenredig
Dat Nederland zo’n onevenredig groot en duur diplomatiek apparaat heeft kan deels worden verklaard door het grote aantal ambassades in ontwikkelingslanden. Nederland is op alle continenten ruim vertegenwoordigd, ook als er geen zakelijke belangen aan verbonden zijn.

Ter vergelijking: er zijn in Latijns-Amerika maar vijf Australische ambassades, terwijl het ook qua bevolking kleinere Nederland daar achttien ambassades heeft.

Ook heel Afrika is overdekt met Nederlandse ambassades, gevolg van het feit dat Nederland met 36 landen een ‘partnerschap’ heeft op het gebied van de ontwikkelingshulp. De ambassades in Afrika hebben vaak geen andere taak dan het verstrekken van Nederlandse hulp. Dat gaat gepaard met hoge kosten, voor de Nederlandse belastingbetaler en het ontvangende land. Als de hulp minder gespreid werd, zouden de kosten lager worden.

Fraaie ambasades
Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht niet zich binnenkort als hulpgever uit Afrika te kunnen terugtrekken. Er zijn de afgelopen jaren minstens zes kostbare en architectonisch fraaie ambassades gebouwd in Ethiopië, Mozambique, Egypte, Soedan, Senegal en Nigeria. Als Nederland zo besluiten de hulp te concentreren (of te verminderen) kunnen vijftien à twintig ambassades meteen dicht.

Deskundigen leggen de oververtegenwoordiging in het buitenland uit als een krampachtige poging om als ‘middelgrote mogendheid’ te boek te kunnen staan. Zo kan ook worden verklaard waarom Nederland de vijfde of zesde gever van ontwikkelingshulp is en een van de grootste sponsors van de Verenigde Naties.

Aan de orde
Dat Nederland veel meer ambassades heeft dan nodig is, heeft de aandacht getrokken in de Tweede Kamer.

VVD-kamerlid Hans van Baalen wil de zaak aan de orde stellen bij de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken. Ambassades kunnen dicht, zo zegt hij, andere kunnen voor rekening komen van PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Bron Elsevier door Syp Wynia

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s